Ukategorisert

Dette bør du være oppmerksom på når du skal bestille leiebil

Skal du leie bil i utlandet i sommer, er det enkelte faktorer du bør tenke over slik at opplevelsen blir en hyggelig en. En ting er hva bilen koster, noe annet er vilkårene som følger med leien. Derfor er det svært viktig at du leser kontrakten nøye, slik at du unngår ubehagelige og dyre overraskelser.

Mulige uoverensstemmelser og en huskeliste

Det er særlig fire ting som ofte kan skape noen utfordringer, og det er om du som leietaker ikke er klar over hva forsikringen dekker, hva det koster å kjøre flere kilometer mer enn det som var avtalt (om du ikke har fri kilometer) og hva det koster om du lar utleiefirmaet fylle opp drivstoff for deg. Et annet område som kan lede til tvist er uenighet om skader har oppstått mens du leide bilen eller ikke.

Her kommer en liten huskeliste som kan gjøre hele operasjonen mer smidig:
• Sjekk prisen nøye og spør utleier om du er usikker på hva som er inkludert
• Les kontrakten nøye før du signerer
• Når du skal hente bilen må du ha førerkort og kredittkort
• Kontroller hva som dekkes av forsikringen og hva egenandelen er i tilfelle det oppstår skade
• Utleiefirmaet vil sperre et beløp på kredittkortet ditt, sørg for at det settes en øvre grense
• Navn på alle som skal kjøre bilen må oppgis. Husk at flere sjåfører ofte koster ekstra
• Sjekk om det koster ekstra dersom leiebilselskapet og ikke du fyller opp tanken ved tilbakelevering
• Sørg for at du vet hva du skal gjøre om bilen får motorstopp
• Kontroller bilen nøye ved ut- og innlevering. Ta gjerne bilder og sørg for at selskapet har notert opp alle skader før du kjører.

Ekstra tips

Hvor gammel du må være for å leie bil varierer fra land til land. Veldig mange har 21 år som nedre grense, og andre tar ekstra betalt om sjåfører er under 25 år. Noen få land krever et internasjonalt førerkort, men som regel fungerer ditt eget helt utmerket.
Dersom du ønsker å krysse landegrenser med leiebilen bør du sjekke med selskapet du leier hos om dette lar seg gjøre. Det er mulig å hente bilen ut ett sted og levere den tilbake ett annet, vær oppmerksom på at dette kan koste ekstra.
I de fleste tilfeller lønner det seg at du selv fyller opp bilen med drivstoff før du leverer den tilbake. De fleste bilutleiefirmaer tar seg nemlig godt betalt for å gjøre denne jobben for deg. Sørg for at du har tid nok når bilen leveres tilbake til at dere kan gå over bilen, slik at du ikke får skyld for skader som kan komme til senere. Dersom du ikke har leid bil med fri kilometer, er det viktig at du og en representant fra bilutleieselskapet noterer ned kilometerstand før du kjører ut og når du kommer tilbake.
Et siste godt råd er at dersom du trenger barnesete bør dette bestilles på forhånd. Husk også at mange land ikke tillater at barn under tolv år sitter foran i passasjersetet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *