Leiebil

Hva du bør huske når du skal leie bil

Mange leier bil på et eller annet tidspunkt og gjerne i forbindelse med en ferie. Det er tross alt enklere å komme seg rundt for å oppleve feriestedet når man har egen bil. Men, det kan bli en dyr fornøyelse om du ikke er oppmerksom på det som står med smått i leiekontrakten eller ikke har sjekket hva som egentlig var inkludert i prisen på leiebilen.

Reservasjonen

Det er veldig enkelt å reservere en leiebil på nettet. I løpet av et minutt så er bilen bestilt og ferien kan begynne. Du kan være fornøyd fordi du fikk en god pris og når du kommer frem til skranken hos bilutleieselskapet, så trenger du kun å vise ditt førerkort og kredittkort, signere på leiekontrakten og så er dere klare til å begynne ferien for alvor. Dere koser dere på turen, får sett masse og når det er tid til å reise hjem igjen, så pakker dere bilen og kjører tilbake til bilutleiekontoret eller til flyplassen. Bilen blir levert og så gjenstår det kun avregningen. Og det er her det kan komme overraskelser. Kanskje regningen plutselig ble en del større enn det som stod på reservasjonen og hvordan kan det være mulig?

Grunnene kan være mange, men vi skal komme med et par eksempler her.

Hvorfor blir det dyrere

1. En grunn kan være at den prisen du fikk på nettet ikke var inkludert de forsikringer som er nødvendige for å leie bil. Da blir dette lagt til i etterkant og prisen blir en del høyere. Det er derfor viktig å sjekke hva som er inkludert i prisen på leiebilen før du signerer på kontrakten.

2. Nettopp forsikring er noe som kan gjøre leiebilen til en dyr fornøyelse. I de fleste tilfeller når du bestiller leiebil, så er standard forsikring inkludert. Når du så henter bilen så blir du gjerne spurt om du vil ha med ekstra forsikringer, slik at du f.eks. reduserer egenandelen ved skade eller tyveri. Du får kanskje også tilbud om forsikring som dekker dere privat eller en forsikring som inkluderer tyveri av eiendeler i bilen. Ofte er disse forsikringene dyrere enn selve leiebilen og det er gjerne her at bilutleieselskapene tjener sine penger. Men sjekk om det er nødvendig før du sier ja til ekstra forsikringer. Mange har enten private forsikringer som dekker det samme eller får det dekket gjennom kredittkort og reiseforsikring.

3. Regningen kan også bli en del dyrere om eldstesønnen på 20 år skal ha lov til å kjøre bilen på ferien. Det koster som regel ikke noe å få en ekstra sjåfør skrevet inn i kontrakten, men når denne er under 25 år, så kan det bli dyrt.

Dyrt drivstoff

4. Eller du fikk bilen utlevert med full tank og får beskjed om at du kan leverer den tilbake tom, så skal utleieselskapet nok sørge for at den blir fylt opp mot et mindre gebyr. Gebyret er ikke så dyrt og det er praktisk å slippe å fylle drivstoff rett for du skal levere bilen tilbake. Men kanskje de glemte å fortelle deg at prisen på drivstoff gjennom utleieselskapet er en annen enn den på bensinstasjonen. En liter diesel koster kanskje 1,20 euro på feriestedet, men på regningen har du blitt belastet med 2,00 euro pr. liter. Når de har fylt på 60 liter diesel, så blir det en del penger ekstra.

5. Sist, men ikke minst, de fleste selskaper har fri kilometer inkl i prisene sine, men ikke alle. Husk å sjekk hva som er inkludert i leieprisen. Det kan koste mye penger om dere må betale for ekstra kilometer.