Forsikringer og leiebil

Hvert år opplever mange nordmenn at leiebilen de henter ut ender med å koste mer enn det som var avtalt. Det er gjerne alle tilleggsforsikringene som er syndebukken når det kommer til prishoppet, og spørsmålet er om du har bruk for de mange ekstra forsikringer eller ikke.

Egenandelsforsikring

De aller fleste av disse tilleggsforsikringene kan du takke nei til. Den du må ha er egenandelsforsikringen. Men, før du takker ja til denne hos bilutleiefirmaet, bør du sjekke om du ikke allerede har en slik forsikring liggende i det kredittkortet du betaler leien med. Det kan også være at du har det i din reiseforsikring, og da er det ingen grunn til å betale for den en gang til hos bilutleiefirmaet. Har du ikke egenandelsforsikring liggende i verken kredittkort eller reiseforsikring, bør du sjekke prisen på forsikringen du tilbys. Leier du bil i en uke, bør ikke egenandelsforsikringen koste mer enn rundt 300 norske kroner. I tillegg bør du kjøpe denne forsikringen samtidig som du bestiller bilen. Venter du til du står ved skranken kan prisen fort være en helt annen. Visste du at dersom du leier bil i Spania og tar med deg alle ekstraforsikringene, så blir leien dobbelt så dyr?
Et annet triks for å få lavere priser på tilleggsforsikringene er å bestille via en søkemotor. Disse forsikringene koster gjerne mer på nettsiden til bilutleiefirmaet enn det gjør gjennom søkemotoren, selv om forsikringen er den samme.

De ulike forsikringene som bilutleiefirmaet tilbyr

Leier du bil i Europa er alltid kasko- og ansvarsforsikring inkludert. Du blir ofte tilbudt en utvidet forsikring for å dekke skade på hjul og vindu. Denne kan du droppe. Tyveri av bil er en forsikring som skal være inkludert når du leier bil i Europa og tyveri av eiendelene dine er dekket gjennom din egen reiseforsikring. Du trenger dermed ikke dobbelt opp av denne.
Personlig ulykkesforsikring er også noe som hos de fleste allerede ligger i reiseforsikringen. Skulle den ikke gjøre det lønner det seg å tegne en helårsvariant i ditt eget forsikringsselskap her hjemme, fremfor å bruke den bilutleiefirmaet tilbyr. Det er også en forsikring som gir reduksjon av egenandel ved personlig ulykke, denne skal du også ha liggende i reiseforsikringen din. Veihjelp trenger du heller ikke dekke. Er du medlem av NAF her i Norge, dekker denne deg i hele Europa. Leier du bil andre steder koster det gjerne mindre å ringe etter veihjelp enn det koster å tegne denne forsikringen.
Skal du leie bil i USA kan det være greit å tegne «Supplemental Liability Insurance». Dette er en forsikring som sikrer deg mot eventuelle søksmål.

 

 

Konklusjonen er at du alltid bør sjekke hva du har liggende av forsikringer i kredittkortet ditt samt hva reiseforsikringen dekker før du takker ja til ekstra forsikringer. Og så må du selvfølgelig være standhaftig nok til å si nei når du står der ved skranken og bilutleiefirmaets medarbeider begynner å ramse opp tilbudene!