Hva er et internasjonalt førerkort?

Veldig mange har hørt uttrykket internasjonalt førerkort, men få vet hva det egentlig er. I henhold til enkelte finnes det land som krever at du har et slikt, ifølge andre er det bare tull.

Det internasjonale kortet

Et internasjonalt førerkort er rett og slett en oversettelse til til andre språk. Det kan være kjekt å ha dersom du for eksempel skulle bli stoppet. Det finnes bilutleiefirmaer som ber om internasjonalt førerkort, og det finnes de politifolk som blir glade for å få førerkortet ditt levert sammen med en oversettelse slik at de forstår hva som står der.

De internasjonale førerkortene er enten 1-årige eller 3-årige og før var det gjerne slik at i enkelte land måtte du ha det ene og i andre land det andre. Du kan få utstedt et internasjonalt førerkort hos blant annet NAF. Da må du ha med deg passfoto og gyldig førerkort, i tillegg må du være registrert med en norsk adresse i Folkeregisteret.

EØS-modellen

De aller fleste med førerkort i Norge får utstedt det som kalles EØS-modellen. Det er dette lille førerkortet, som ser ut som et bankkort. Dette er gyldig i alle EU og EØS land. Skal du leie bil kan det lønne seg å dobbeltsjekke om utleiefirmaet krever et internasjonalt førerkort, slik at du kan ordne med dette før avreise.

De aller fleste vil oppleve at det norske førerkortet fungerer helt fint både i kontroller og ved leie av bil i de aller fleste land.